Naamdragers de Graaff

Bakkerij Van der Straaten bijna 2 eeuwen

Home
Inleiding
Korte familiegeschiedenis
De zee geeft, de zee neemt
De naam "de Graaff"
Familiewapen en Heraldiek
Weetjes en Ontdekkingen
Erfrecht in kort bestek
Aanduiding Familieleden en Verwantschappen
Lief maar ook Leed
Bakkerij Van der Straaten bijna 2 eeuwen
OPROEPEN
Familiefoto's van 111.924 Cornelis de Graaff
Familiefoto's van 111.965 Adrianus Johannes de Graaff
de boeken van Klaas de Graaff 111.965.131
Familiefoto's van 113.227 Barend Wouter de Graaff
generatie 0 tot en met 5
Generatie 6
Generatie 7
Generatie 8
Generatie 9
Generatie 10
Generatie 11
Generatie 12
Kwartierstaat 111.924.221 Frits de Graaff *02-05-1963
Kwartieren Rik-111.924.221.1 en Iris-111.924.221.2 de Graaff
Gastenboek
Mijn email-adres

pietennelvanderstraaten.jpg

Dank jullie wel, voor het prettige contact in het verleden en de mooie afbeeldingen, die ik van jullie mocht gebruiken.
Het gaat jullie goed in de toekomst.

Zes generaties Van der Straaten in één bakkerij

Het is meer dan 180 jaar geleden dat een zekere Hendrik Cornelis van der Straaten een bakkerij opende in Werkendam, namelijk in het jaar 1827. Daarna volgden de generaties elkaar op. Die van Piet van der Straaten was de zesde en laatste generatie.
Piet trouwde in 1969 met Nel en nam het bedrijf over van zijn vader. Ze werkten met veel animo om hun klanten naar alle tevredenheid te helpen en hun kwaliteitsbakkerij nog verder uit te bouwen.
Na zes generaties moet het bakkersvak wel in de genen zitten! In 1827 begon Hendrik Cornelis van der Straaten in Werkendam met het bakken van brood en anno 2001 schuift in het dorp aan de Merwede nog steeds iemand met die achternaam het gerezen deeg in de oven. Het leven van Piet van der Straaten, 56 jaar was hij inmiddels, heeft vanaf zijn jonge jaren in het teken gestaan van brood. "Als menneke van acht liep ik al met de tassen brood langs de deur. Vanaf mijn elfde hielp ik mee in de bakkerij van mijn vader." Nel, sinds 1969 zijn echtgenote, dook ook in het vak en zat onder meer in het bestuur van de bakkersvrouwenvereniging.

Kampioen bruin brood
Het kampioenschap heeft Van der Straaten aan zichzelf te danken. In 1987 behaalde hij samen met zijn medewerker Adrie Mesker die titel toen hij voor de eerste keer aan de wedstrijd deelnam. Een jury vond de vijf soorten bruin brood uit Werkendam de beste van het land.
Op de verpakkingen staat naast 'Brood- en Banketbakkerij Piet & Nel van der Straaten' ook 'Kampioensbakker' vermeld.

Kampioensbakkerij wordt Hofleverancier
Eén van de voorwaarden om hofleverancier te worden is dat het bedrijf ouder dan 100 jaar moet zijn. Bij al de voorwaarden komt in het geheel niet voor dat er ook aan het Hof geleverd moet worden, dat speelt dan ook geen enkele rol. Het bedrijf wordt wel gescreend op onberispelijke bedrijfsuitvoering en dat de eigenaren te goeder naam en faam bekend staan.
Het hofleverancierschap kwam voor Piet en Nel van der Straaten als een verrassing. "Mijn vader had de aanvraag gedaan bij de burgemeester. Zonder dat wij er iets van wisten. Hij was zeer koningsgezind, was veertig jaar voorzitter van de Oranjevereniging in Werkendam. Plots kregen wij allerlei telefoontjes van de Kamer van Koophandel dat ze onze boeken wilden onderzoeken. Dat hoort er allemaal bij. Al met al heeft de procedure ongeveer een jaar geduurd. Op 22 augustus 1988 kregen we het predikaat. We zijn nog steeds de enige hofleverancier in Werkendam."
Op het pand in de Kruisstraat was tot de sluiting van de bakkerij het wapenschild bevestigd. Helemaal bovenaan het wapenschild de tekst 'Bij koninklijke beschikking Hofleverancier'.

Kampioensbakkerij wordt 'Bolleke'
Kinderen om hem op te volgen hebben Piet en Nel niet. "We zijn de laatste generatie Van der Straaten. Bakker is sowieso een uitstervend beroep. De scholen waar het onderwezen wordt, in Den Bosch en Gorinchem, hebben nog maar een paar leerlingen. We zijn naarstig op zoek geweest naar een nieuwe brood/banketbakker. Maar het viel niet mee om iemand te vinden die het vak verstaat. Toen ik de zaak van mijn vader overnam, waren we in Werkendam nog met zeven bakkers. En 35 jaar terug waren het er zelfs nog elf. Nu nog twee."
Inmiddels is de zaak verkocht en werd onder de naam van 't Bolleke voortgezet. Onlangs is de zaak opnieuw van naam gewijzigd en gaat deze als Echte Bakker H. van Ballegooijen door het leven. Deze bakker exploiteert ook in Veen en Wijk en Aalburg bakkerijen.

Website Kampioensbakkerij
Door de sluiting van de bakkerij Piet en Nel van der Straaten is er ook een einde gekomen aan de speciale website over de kampioensbakkerij. Omdat op deze website hele leuke – ook historische – informatie was opgenomen, is door de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. gevraagd om een gedeelte hiervan te mogen plaatsen op de website van de Historische Vereniging. Hierin hebben Piet en Nel van der Straaten toegestemd. Zodoende kunt u meegenieten van het mooie materiaal wat ooit de wereld over ging via de website www.kampioensbakkerij.nl. Vanaf deze plaats hartelijk dank voor jullie medewerking.
Op de volgende website kunt U foto's aanklikken, die uitvergroot worden.
 

 

Overgenomen van de website van:
Historische Vereniging Werkendam en De Werken